/ БГНЕС
Три международни компании са проявили интерес за инвестиция в АЕЦ "Белене". Това съобщи в рамките на изслушване по темата за бъдещето на ядрената централа министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

АЕЦ „Белене“ може да бъде изградена за 9 млрд. евро за около 8 години

"До настоящия момент официален писмен интерес по отношение възможното участие в проекта са заявили няколко компании. Това е най-голямата китайска държавна и ядрена корпорация CNNC, това е корейската хидро-атомна корпорация и френската компания Areva", обяви министър Петкова.

"Предстои да разберем доколко реален е този интерес, тъй като с обявяването на процедурата, вече ще има официални срокове в рамките, на които те ще могат да го заявят. Така че това ще бъде наистина гаранцията за интереса. До този момент официален писмен интерес има от тези корпорации", допълни още тя.

Кабинетът одобри процедурата за избор на инвеститор в АЕЦ „Белене“, ще мине през 9 етапа

Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година, уточни още министърът на енергетиката. По думите на Теменужка Петкова, в процедурата ще бъде дадена възможност за участие на друг вид инвеститори, които желаят да придобият миноритарен дял или индустриални консуматори, които желаят да сключат договор за изкупуване на ел. енергията от АЕЦ.

Руската страна потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене“

Министър Петкова обясни, че в хода на реализацията на АЕЦ "Белене" трябва да бъдат изключени всякакви промени в дизайна на проекта по отношение на безопасността. Тя обърна внимание също, че централата трябва да бъде реализирана с наличното оборудване.