/ БГНЕС
Рестартирането на АЕЦ „Белене“ получава сериозна подкрепа в парламента
Да се рестартира ли проектът АЕЦ „Белене“
97689
Да се рестартира ли проектът АЕЦ „Белене“
  • Да се рестартира ли проектът АЕЦ „Белене“
Три часа парламентът дебатира дали да се рестартира проектът АЕЦ „Белене“. Преди шест години беше взето решение да се спре строежа на ядрената площадка. Днес вече и БСП, и управляващите са на едно мнение - че АЕЦ „Белене“ трябва да се случи.
 
Очаквано всички без ДПС изначално подкрепиха идеята да се даде нов шанс на АЕЦ „Белене“. Имаше два варианта за решение:

Премиерът Борисов потвърди за интерес към рестарта на АЕЦ „Белене”

Управляващите предлагат да се възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсенето на стратегически инвеститор за строителството, който да се съгласи да работи на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. Освен това да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31 октомври 2018 г.
 

БГНЕС


В решението на управляващите е записано, че препоръчва на Министерския съвет да предприеме действия за отмяна на решението си за „Белене“ от 29 март 2012 г. с цел провеждане на преговори с потенциални инвеститори. От БСП предлагат Народното събрание да отмени решението си от март 2012 г. за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“.
 
„Независимая газета": Какво стои зад българския завой в енергетиката?

ГЕРБ и БСП се скараха по темата. Реплики си размениха Валентин Николов и Румен Гечев.

В дебата участие взе и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който се похвали, че е най-ЗА АЕЦ „Белене“. За разлика от ограбващия българския народ проект за закупуване на няколко самолета, проектът за АЕЦ „Белене“ е коренно различен. Той е надграждащ и полезен за българския народ”, коментира Марешки. „С цялата мощ на нашата сплотена група ще подкрепим предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. То повтаря визията ни за проекта, ще го подкрепим с чиста съвест“, посочи лидерът на „Воля”.
 

БГНЕС


Въпросът „Кой е по- и най-ЗА „Белене“ предизвика и Павел Шопов от Обединените патриоти да вземе думата от трибуната.

Експерт: Обнадеждаващо е, че 4 компании проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

Единствено ДПС не подкрепи идеята за рестартиране на АЕЦ „Белене“. Според движението проектът няма да види бял свят. "Какво се случи в Москва? Какви договорености има? Ако няма никакви договорености, това беше мястото на премиера да дойде и да разясни. Премиерът го няма. За мен този дебат е подвеждане на Народното събрание", заяви от трибуната Рамадан Аталай.

„Ако искахме да водим сериозен дебат трябваше да представим необходимостта от нови мощности, при закриване на стари. Разговорът щеше да бъде сериозен, ако бяхте казали колко ще бъде растежът на икономиката“, посочи още Аталай.
 

БГНЕС


До края на октомври трябва да бъде ясен вариант за АЕЦ „Белене“.