Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов / БГНЕС
Обнадеждаващо е, че четири компании проявяват инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", коментира днес зам.- председателят на комисията по енергетика в НС Валентин Николов, който участва в Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност", която започна край Варна.

Според него, след като четири компании проявяват интерес означава, че за проекта ще има конкуренция. Той обясни, че днес в комисия в парламента ще се гледа предложението, с което се дава мандат на правителството да направи нужното за отмяна на своето решение от март 2012 година, с което се замразява проектът. В четвъртък тази точка ще е първа в заседанието на парламента, каза той.

Николов коментира, че с една от точките се дава мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да преговаря с потенциални инвеститори и да подготви търг, с който да бъдат намерен потенциален инвеститор. Сега съотношението на силите в НС е уникално, защото всички в момента най-малкото не са против проекта, може да не са "за", но най-малкото не са против, обясни той.

Николов каза, че е възможен и вариантът реакторите за проекта "Белене" да бъдат разположени на площадката на АЕЦ "Козлодуй". По думите му дори има постъпки за лицензирането на площадката на атомната ни централа от Агенцията за ядрено регулиране, така че и това също е вариант.
БТА