Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
По време на правителственото заседание тази седмица, премиерът Бойко Борисов потвърди за интерес към проекта АЕЦ "Белене" от доста държави и напомни условията, които България поставя в преговорите със страни инвеститори по проекта: да няма клаузи за задължително изнасяне на ток и да няма държавни гаранции по проекта. Това съобщи БНТ.
 
България ще се опита да построи АЕЦ "Белене", за да не загуби досега вложените 3,5 млрд. лева в проекта. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Той призна, че се е оказало, че двата доставени от Русия реактори не са толкова скъпи, колкото се е очаквало и че ако не бъдат използвани, трябва да бъдат изложени в музей. Според енергийния министър Теменужка Петкова, дори и да бъде възобновен проектът, това би отнело доста време.
 
За да започнат преговори, НС трябва да даде мандат за това. Теменужка Петкова допълни, че ще е нужно още време, за да бъде избран подходящият инвеститор за централата.
 
Бойко Борисов, министър-председател: В момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. и ако не вземем някакви мерки, тази стока не е домати и краставици, а са ядрени реактори. От милиарди тя ще стане милиони и накрая ще стане на скрап. Не сме толкова богата държава, за да си го позволим.
 
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ако парламентът ни даде мандат, разбира се, ще започнем подготовката по разработването на процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор. Това ще бъде един доста дълъг процес. Трябва да бъде разработена такъв тип процедура, която да гарантира максимална сигурност, прозрачност, обективни критерий и в рамките на тази процедура и да проверим колко реален ще е този инвеститорски интерес. Искам да отбележа, че няма как да се водят преговори и разговори в тази посока, без ние да сме провели съответните разговори с конструктора на проекта и производителя на оборудването, това са колегите от "Росатом".