/ Министерство на енергетиката, пресцентър
В рамките на провелото се в Москва 16-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество енергийният министър Теменужка Петкова се срещна с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов.
 
Двамата обсъдиха ползотворното сътрудничество между двете страни при реализацията на програмата за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от Министерството на енергетиката.

МС: Енергийният министър да възобнови дейностите по търсене на възможност за АЕЦ „Белене“

По време на срещата министър Петкова информира Лихачов за приетото през юни решение на Народното събрание на България, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта „Белене“. Също така ще бъде изготвена структура на проекта при заложените от държавата параметри - реализация на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружество.
 
Дебатът на дневен ред: Да се рестартира ли проектът АЕЦ „Белене“?

По думите на министър Петкова разработването на процедурата е на финален стадий. Ако парламентът възприеме подготвеният проект, изборът на стратегически инвеститор може да стартира до края на годината. „Ние ще разгледаме сериозно всякакъв вариант за участие в проекта, определен от българската държава“, заяви Лихачов.
 
Интересът на руската страна да участва в процедура по изграждане на АЕЦ „Белене“ бе потвърден и от руския министър на енергетиката Александър Новак, с когото Петкова се срещна по-рано през деня. По нейните думи българската страна ще разчита на ползотворно сътрудничество с „Росатом“, който е конструктор на АЕЦ „Белене“ и производител на оборудването за централата.
 

Министерство на енергетиката, пресцентър


Двамата министри обсъдиха развитието на двустранните отношения в областта на енергетиката и потвърдиха съществуващия потенциал за задълбочаването им. Министър Петкова информира своя руски колега за резултатите от проведеното 16-то заседание на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.