МС: Енергийният министър да възобнови дейностите по търсене на възможност за АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова, министър на енергетиката
Теменужка Петкова, министър на енергетиката / БГНЕС, архив
Министерският съвет отмени Решение номер 250 от 2012 г. за отмяна на Решение 259 от 2005 г. за определяне на енергиен обект "Ядрена централа на площадка "Белене" като обект с национално значение и на Решение номер 260 на Министерския съвет от 2005 г. за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене". Това съобщи пресцентърът на кабинета.
 
Днешният акт на правителството е изготвен във връзка с взетото на 7 юни 2018 г. от Народното събрание на Република България решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество.

Дебатът на дневен ред: Да се рестартира ли проектът АЕЦ „Белене“?
 
Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.
 
Очаква се енергийният министър да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване. Министърът следва да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта в срок до 31 октомври 2018 г., както и периодично да информира Министерския съвет и Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите, пише в съобщението.
БТА