/ Dariknews.bg, Светломира Анастасова
Избягалият от Ловеч затворник държал възрастна жена в Летница за заложник преди задържането му, оповести на брифинг главният секретар на МВР Младен Маринов.
 
В мащабната операция са се включили голям брой сили на реда - Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ), жандармерията, целият състав на Областната дирекция на МВР-Ловеч, хеликоптер, кучета, информира министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той е държал в течение за хода на операцията и вицепремиера Красимир Каракачанов.
 
Полицията залови беглеца от Ловешкия затвор (ВИДЕО)

Главният секретар на МВР разказа как се е стигнало до залавянето на 48-годишния Борис Иванов, който в четвъртък около 10.30 ч. избяга от работен обект в Ловеч. Вчера бил получен сигнал, който конкретизирал мястото, където бил забелязан беглецът рецидивист (ловешкото село Александрово - б.а.). Служебните кучета хванали следа, но времето се развалило, завалял дъжд и акцията била прекратена.
 
Днес сутринта малко преди обед бил получен сигнал на тел. 112 от жител на Летница, че беглецът е забелязан в необитаема къща. Незабавно към отстоящия на 10-ина км от с. Александрово градец били насочени повече сили. Случаят се развил изключително динамично.
 
Иванов отвлякъл възрастна жена, като, по думите на Младен Маринов, имал за цел да я ползва като застраховка срещу служителите на МВР. Това наложило използване на оръжие - стрелба във въздуха, за респектиране, пострадали няма. В момента, в който вижда, че са го разпознали, почнал панически да бяга от мястото и да мисли тактики за сигурността си. Видял жената, чиято къща била на края на града, и я взел за заложник.
 
Въпреки че Иванов я държал, тя успяла да даде сигнал с жест на районния инспектор на Летница, когото познава, и той разбрал, че жената е в опасност. Униформеният, от своя страна, сигнализирал жандармеристите, които били наблизо. Тогава рецидивистът оставил жената и продължил да бяга.
 
Борис Иванов - затворник рецидивист, който бяга не за първи път

След бързи действия на служителите на СОБТ затворникът бил задържан, без да се използва огнестрелно оръжие. Снайпер наблюдението на СОБТ дало сигнал на групите не терен накъде се движи беглецът, което позволило пресрещането и задържането му. По ловджийски - това е тактиката на „свинския лов”, поясни главният секретар. Според шефа на спецотряда Георги Гайков затворникът не е оказал съпротива при ареста - „не му се даде шанс заради бързината на действията на колегите”.

48-годишният Борис Иванов е с четири присъди - две за грабеж и изнасилване, по които е получил 12 години затвор, третата е с присъда от 8 години лишаване от свобода, а четвъртата - от година и половина, съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Всичките присъди са били групирани в едно общо наказание от 12 години затвор, което е увеличено с още една година - или общо 13 години.
 

screenshoоt/vbox7


Четвъртата присъда отново е за бягство по време на изтърпяване на наказанието от външен неохраняем обект, докато излежавал присъдата си в общежитие на варненския затвор. До излизането му от затвора оставали по-малко от пет години - 4 години и 9 месеца.
 
В момента Борис Иванов е в ареста. Веднага след бягството му е образувано досъдебно производство по чл.297, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от три години, допълни Вълков. Според него вероятно ще бъде прибавено и обвинение за отвличане. С 48-годишния рецидивист ще разговарят и психолози, за да бъде изяснен целият мотив за бягство, какво е целял да постигне, къде е искал да отиде, оповести още главният секретар на МВР.
 
Първоначалните анализи на действията на Иванов по-скоро говорели, че той не е имал конкретен план за придвижване, тъй като реално се е ориентирал по жп линията, не е искал да ходи по главните пътища, защото е предполагал, че там го търсят, и е използвал жп линията. Движел се е пеша.