48-годишен затворник е избягал тази сутрин в Ловеч
97921
48-годишен затворник е избягал тази сутрин в Ловеч
  • 48-годишен затворник е избягал тази сутрин в Ловеч
48-годишен затворник е избягал тази сутрин в Ловеч. Избягалият Борис Иванов е в ловешкия затвор от 2011 г., където е излежавал 13-годишна присъда за блудство и кражби.

Преди месец е преместен в общежитие от отворен тип, тъй като излежал 7 години от присъдата си. През деня чистел халета във фирма извън затвора, където бил абсолютно неохраняван. Така около 10:30 ч. тази сутрин служител от фирмата съобщил за липсата му.

Борислав Иванов
netinfo

Борис Иванов бил преместен в началото на месеца в общежитие от отворен тип, защото излежал повече от половината си присъда, съобщи Николай Проданов. "Започнал е изтърпяването на наказанието през 2011 г. Изтърпял е 7 години от наказанието си, което е общо 13 години. Това е дало възможност неговият режим да бъде сменен и той да бъде преместен в общежитие от открит тип. Това се е случило в началото на месеца. Успяхме вече да извършим съответните проверки - ходенето му в затворническото общежитие е извършено в пълно съответствие с нормативните изисквания", обясни зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Лишените от свобода, които работят на неохраняеми обекти извън затворите са над 800. Правосъдното министерство нямало ресурс да ги охранява, а фирмите работодатели пък нямали ангажимент да го правят.

"Що се отнася до охраната на външните обекти, на мен ми е много трудно да кажа, ако всички тези 800 души трябва да бъдат охранявани, колко точно надзорно-охранителен състав щеше да ни е нужен. В такива случаи определени ангажименти за охрана на тези лишени от свобода, поемат от съответната фирма, която ги е ангажирала на работния обект. Тя е поела ангажимент да се грижи в някаква степен за тях, но не и да ги охранява в същинския случай на думата", каза още Проданов.

Полицията в Бургас залови затворник, издирван три години

Според него на затворниците трябвало да се дава шанс да работят, но в рамките на затвора нямало работа за всички. "Работата, която може да се осигури вътре на територията на затворите, в никакъв случай не е достатъчна, за да бъде алтернатива за всички тези 7000 души, лишени от свобода. Когато един човек работи, по-малко мисли какви глупости да направи - това е най-малкото и най-баналното, което може да се каже", добави зам.-министърът.

Само за последните 2 месеца имаше два подобни случая – един в Пазарджик и един в Пловдив, като при втория случай на полицията отне близо 2 седмици да открие беглеца. В началото на април при прословутото бягство от Софийския затвор пък избягаха Радослав Колев и Владимир Пелов. Първият си остава в неизвестност, а вторият бе убит при престрелка в Ботевград в началото на месеца, след като МВР така и не успя да го открие. Според Николай Проданов обаче новина в случая нямало, а бягствата даже намалявали.

Затворник избягал от работа, наказват го със строг режим

"Случаите не зачестяват. В предишните години на такива не е обръщано толкова концентрирано внимание от медиите. Това е една изкуствено създадена новина, не е новина по същество", посочи той.
БТА