Борис Иванов - затворник рецидивист, който бяга не за първи път

Борис Ангелов Иванов
Борис Ангелов Иванов / МВР
Борис Иванов - затворник рецидивист, който бяга не за първи път
97945
Борис Иванов - затворник рецидивист, който бяга не за първи път
  • Борис Иванов - затворник рецидивист, който бяга не за първи път
Полицията продължава издирването на избягалия затворник Борис Иванов. Вчера той изчезна от обект, на който работел и от тогава органите на реда го търсят. Оказва се, че това не е първото бягство на престъпника. Три дни след първото си бягство от затвора през 2010 г. рецидивистът Борис Иванов изнасилил и ограбил 89-годишна жена. Той е заловен седмици по-късно и впоследствие осъден на 12 години затвор при строг режим.

Радев за избягалия затворник: Гоним го

Въпреки че е осъждан общо 14 пъти, включително за предишни изнасилвания, преди месец Иванов е преместен в общежитие от отворен тип и му е позволено да работи без охрана извън рамките на затвора. Така вчера сутринта той си тръгнал от работа и до момента е в неизвестност. Според правосъдния министър Цецка Цачева обаче Иванов имал примерно поведение в затвора и дори получавал поощрения и награди.

21 юни: Осъден за блудство и кражби избяга от затвора в Ловеч (СНИМКА)

На 13 май 2010 г, повече от 8 години преди вчерашното си повторно бягство, Борис Иванов избягал от затворническото общежитие във варненското село Разделна. Там изтърпявал 8-годишна присъда заради изнасилване и блудство в условията на опасен рецидив. Присъдата му влязла в сила в края на 2005-а година и при бягството си Иванов тъкмо е излежал малко повече от половината.

Зле написаните закони „приканват“ лишените от свобода да бягат от затворите

След като избягал, той обикалял на автостоп из различни варненски села и дори ходил на сватба. На 16 май се озовал в село Щипско, община Вълчи дол. Там нахлул в дома на 89-годишна жена, за да търси пари и храна. Когато го заварила в къщата, той я нападнал, завързал ръцете и краката й, запушил устата й и я изнасилил. След това й отнел 62 лева и си тръгнал.  

Още тогава Иванов е бил рецидивист и вече е бил осъждан многократно, заяви пред Дарик Йово Стефанов – адвокат на изнасилената жена. Въпреки това му е позволено да излезе в отпуск и така успява да избяга. "Нещо подобно. Бяха го пуснали от затвора, но не мога да ви кажа в кой отпуск, те по принцип изтърпяващите лишаване от свобода имат право на отпуск и беше се отклонил. Жената беше доста възрастна към онзи момент. Чух се със сина ѝ, тя понастоящем е на 97 години и е добре. Сега погледнали решението от тогава, от което имат копие, и разбрали, че става въпрос за същия човек. Той ме попита дали би следвало да направи нещо, да отиде в полицията, да каже, че майка му е пострадала, ако може по-особено внимание да се обърне, въпреки че се намираме доста далеч от мястото, където е избягал, но нормално е хората да се притесняват", каза адвокатът. Той изтъкна, че към онзи момент, когато се явявали пред съда по делото за изнасилване, Иванов изтърпявал наказание лишаване от свобода за друго престъпление. Беше рецидивист, осъждан многократно, обясни Стефанов.

Променят правилата за охрана на затворниците, които работят извън затвора

Иванов е заловен 20 дни след първото си бягство. Първоначално Варненският окръжен съд го оправдал, но впоследствие Апелативният съд го осъдил на 12 години затвор при строг режим. Малко след като излежал половината от присъдата си, Иванов отново е преместен в общежитие от открит тип, позволено му било да работи извън затвора без никаква охрана и вчера отново изчезна.

Комисия проверява обстоятелствата около отклонилия се в Ловеч затворник

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че Иванов имал примерно поведение в затвора и изброи критериите, по които се определя кой да бъде преместен в общежитие от открит тип: каква е тежестта на присъдата, колко години от нея са излежани, какъв е първоначално определеният режим, какво е поведението на лишения от свобода. В конкретния случай за този затворник министърът била информирана, че имал поощрения.