/ hristina komarevska
На 28 февруари, от 16:30 часа в Художествена галерия "Светлин Русев" в Плевен, ще бъде представена поредната стихосбирка на плевенската поетеса Христина Комаревска - "Пурпур и пепел". Художествено представяне на стиховете на Комаревска ще направи Даниела Димитрова от Сдружение Обществен фонд "Читалища".

Клавирният съпровод на събитието ще е на пианистката Силвия Михова от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен.

komarevska
hristina komarevska

За пореден път и в „Пурпур и пепел“ Христина доказва своята сроденост с природата - необятна и могъща и в същото време нежна и великодушна; проследява движението на сезоните „във пролет от зима, от сняг към цъфтеж“. В тази книга поетесата е видяла природата от нова гледна точка, по нов начин е уловила незабележими на пръв поглед картини и състояния, за да ги превърне в метафора на доброта, преклонение, мечта, болка.

komarevska
hristina komarevska


Четем ли ги, ще ни сепне в ранната есен самотният глас на птица, забравена от отлетялото на юг ято и въздишката на нейното измръзнало от студ гнездо, ще усетим хладната ласка на подранилия сняг, ще дочуем как есенният вятър свири сюита и „тихо и кротко нежност вали“.

В тези стихотворения Христина се изявява като художник, който рисува с думи проникновено и с пестеливи багри и тоналност.