Четирима зам.-председатели ще има ловешкият общински съвет
Четирима зам.-председатели ще има ловешкият общински съвет / dariknews.archive

Предложение за избор на четирима зам.-председатели на общинския съвет в Ловеч внася председателят Петър Цолов. В него е предложена кандидатурата на Даниела Димова-Събева (ГЕРБ), останалите ще бъдат номинирани на сесията на 3 декември.

Според проекта на Правилника за работа на общинския съвет изборът им става с явно гласуване. Четиримата зам.-председатели осъществяват дейността си по време на сесиите на ротационен принцип. Зам.-председател ръководи заседанието, когато се обсъжда дейността на председателя или има условия за конфликт на интереси. Зам.-председателите участват в председателския съвет на общинския съвет.

Председателят Цолов внася и предложение за създаване на десет постоянни комисии. Те са по бюджет, финанси и европроекти; по устройство на територията, общинска собственост, комунални дейности, екология и транспорт; по икономическа политика и приватизация; по образование, култура и вероизповедания; по здравеопазване; за децата, младежта, спорта и НПО; за развитие на селските райони, земеделие и гори; по социална, демографска и жилищна политика; по жалби и контрол на решенията на общинския съвет и мониторинг на обществени и възлагателни поръчки; по обществен ред и сигурност.

Общинският съвет на заседанието си на 3 декември ще трябва да определи и техния състав. Според проекта на Правилника за работа на общинския съвет един съветник не може да членува в повече от две постоянни комисии. На заседанието си в четвъртък съветниците трябва да изберат и председателите на постоянните комисии.