Безплатни прегледи за катаракта и глаукома ще се проведат в Плевен
Безплатни прегледи за катаракта и глаукома ще се проведат в Плевен / dariknews.archive

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома ще се проведат в началото на юли в Плевен. Те са част от национална кампания за борба с двете най-често срещани очни заболявания, подкрепена от Пациентска организация „Глаукома" .

В Плевен в инициативата участват водещите офталмохирурзи д-р Велизар Тодоров и д-р Румен Минков /МЦ „Окулус"/, доц. д-р Десислава Статева /УМБАЛ „Плевен"/, д-р Цветан Каменов и д-р Лина Ралчева /ВМА-Плевен/.
Кампанията е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рискова група. Целта е те да научат повече за двете заболявания, тъй като те са причина номер едно за слепота сред възрастното население.

Кампанията стартира на 6 юли 2015 г., понеделник с информационна среща-беседа, която ще започне от 11:00 ч. в зала в хотел „Ростов", Плевен, 2-ри етаж.

По време на срещата ще бъдат разяснени причините за заболяванията, симптомите и начините за лечение. Всеки посетител ще получи талон за безплатен скрийнинг, срещу който ще може след предварително записване да бъде прегледан впоследствие. На срещата ще бъдат обявени и датите на безплатните прегледи. Те ще се осъществяват от офталмолозите само срещу представяне на този талон.