Щетите от поройния дъжд, който падна снощи в Берковица, са много по-големи в сравнение с тези на 1 и 4 юни, съобщиха от Общината. 

БТА

Най-сериозни са пораженията в кв. „Стара планина“ - улиците „Кочо Честименски“, „Пламък“, „Шабовица“ и „Кон“ са тотално разбити. На много места настилката е отнесена от водата, която е достигала височина до 1,5 метра.

Над 100 военнослужещи помагат на жителите на Берковица след наводнението

Водата е влачила паркирани по улиците автомобили. 

БТА

"В момента в засегнатите от стихията места работи цялата налична техника на община Берковица, а също и на пожарната, и на Областното пътно управление на Монтана", съобщи кметът на Берковица Димитранка Каменова.

БТА

Пожарникарите и спасителите са реагирали на десетки сигнали за произшествия, към момента няма данни за бедстващи или застрашени хора, съобщиха от МВР.



Главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, посети най-засегнатите райони и на място се запозна с предприетите спасителни действия. Към момента в село Клисурица, поради опасност от преливане на местния микроязовир, превантивно са евакуирани 35 човека.

Изпратен и въведен е в действие модулът за отводняване на сектор СОД-Монтана. Отводнени са 17 къщи в Берковица и е оказвано съдействие на граждани. Въведеното със заповед на кмета бедствено положение на територията на града е със срок на действие от 7 дни. В община Георги Дамяново са установени разрушения по инфраструктурата. Посетени са над 90 адреса в село Врачеш, като сигналите са предимно за наводнени дворове. Отводнени са мазета и приземни етажи на къщи.

По-рано стана ясно, че по разпореждане на министъра на отбраната Тодор Тагарев близо 100 военнослужещи и техника от състава на 10-и механизиран батальон - Враца се включват в дейностите по преодоляване на последиците от наводнението в Берковица.
Цветомир Цветков, БТА