В общините Берковица и Георги Дамяново е обявено бедствено положение след поройните дъждове в късния следобед, а в община Монтана има наводнени от дъждовете участъци, съобщи за БТА областният управител на Монтана в оставка Валери Димитров.

Десетки жители на монтанското село Клисурица са евакуирани, каза директорът на националната пожарна главен комисар Александър Джартов и поясни, че домовете си са напуснали 26 човека и че те са били настанени при роднини или в сградата на кметството, където ще прекарат нощта. По думите му в района няма хора, останали без достъп до електричество.

Решението за евакуация е било взето, след като е възникнала опасност от преливане на близкия язовир. Джартов посочи, че опасността вече е преминала. 

В Берковица и село Врачеш също има наводнени къщи, но за щастие няма пострадали хора. 

Във всички засегнати райони са изпратени спасителни екипи на пожарната, които помагат в отводняването на жилищата.



Най-тежко е положението в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и помещения на полицейското управление. 

За около час са паднали близо 70 литра на квадратен метър.

Според очевидци, публикували снимки и видео в интернет, водата е достигнала метър и половина в ниските точки на централната част на Берковица. Тя е влачила със себе си пейки, контейнери за смет, отпадъци и дори автомобили.



Всички екипи на пожарната, Областното пътно управление и общините работят в момента за разчистване на улици, отпушване на шахти и канали и изпомпване на водата от мазета, приземни етажи и дворове. Кметовете на трите общини са на място и следят работата.

Координацията между общинските и държавните служби е добра и положението вече се нормализира, заяви Валери Димитров. Той посочи, че нивото на реките и язовирите в региона не се е покачило значително.



Язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина у нас и на Балканите, има много свободен обем, който може да поеме идващите от планината дъждовни води, без да създава опасност от наводнение.

Сега язовирът е далеч от критичните стойности, достигнати през 2014 година, посочи областният управител.



За утре над западната половина от България облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще има валежи от дъжд, след обяд интензивни.

Синоптиците предупреждават, че в 8 области е обявен оранжев код за опасно време и обилни дъждове (възможни 35-50 мм) с гръмотевици и възможни градушки - в Монтана, Видин, Враца, Ловеч, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. А в 7 области е в сила жълт код за потенциално опасно време (очаквани количества валежи 25-35 мм). Кодът е в сила за: Плевен, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

времето 13 юни
НИМХ

Цветомир Цветков/БТА, НИМХ