/ iStock/Getty images
Oчаква се да пристигнат 82 пострадали от войната деца от Украйна следващата седмица в тетевенското село Рибарица. По предварителни данни на Държавната агенция за закрила на детето те са на възраст 10 - 14 години, като част от тях са с тежки психически и физически травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк, съобщават от областната администрация. Някои от децата са загубили единия или двамата си родители, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа, предаде NOVA.

Осигуряват храна за месец за бежанци, настанени в държавни бази във Варна

Групата ще бъде настанена във военно-почивния комплекс в с. Рибарица, където в момента пребивават други 130 украински граждани. Очаква се децата да бъдат придружени от осем възрастни.

Областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев е в координация с всички институции, ангажирани с посрещането, настаняването и дългосрочната грижа за децата и техните придружители. Той е в непрекъсната връзка с управителя на базата в Рибарица Лилия Недялкова, която е в готовност да посрещне групата, както и с директора на Българския Червен кръст в Ловеч Цветомира Георгиева, също веднага е заявила подкрепа.

"Имаме готовност да съдействаме на новопристигналите, разполагаме с дрехи и обувки, които да предоставим", заяви Цветомира Георгиева.

Откриха безплатна занималня за украински деца във Варна (СНИМКИ)


Тя допълни, че за началото храна в Рибарица има, преди дни от БЧК – Ловеч, са предоставили сто хранителни пакета по 10 кг, при нужда незабавно ще закарат още. Отделно от това са снабдили базата със 131 одеяла, 131 хигиенни пакета и 35 семейни пакета - прах за пране, шампоани, сапуни, от Върховния комисариат на бежанците към ООН. БЧК – Ловеч, има и дежурен екип, който може да реагира своевременно. На разположение са и двама психолози.

Оценка на нуждите на децата с цел адресиране на подкрепа, включително здравна, ще направи веднага след настаняването дирекцията „Социално подпомагане“ в Тетевен. Организирано е посрещането на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“, регистрирането на границата, в готовност да помогнат в първия контакт на децата с новата обстановка са от дирекцията „Социално подпомагане“ в Русе и БЧК – Русе.