"В 40 училища и детски градини във Варненско са приети деца на украински бежанци", съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в областния център д-р Ирена Радева.

Във Варненско работят 10 пункта за регистрация за временна закрила на украинци

Тя уточни, че приемът е реализиран основно в учебни заведения в града. В региона украински деца засега са записани само в общините Белослав и Бяла.

"В училищата са приети 130 ученици от Украйна", допълни Радева. По думите ѝ в детските градини са записани 31 деца. Към община Варна са насочени 5 малчугани, чиито родители желаят те да посещават ясла.

"Децата от Украйна започват с изучаване на български език, припомни Радева". "След това знанията им трябва да бъдат валидирани от комисия в съответното училище. Така се определя нивото на детето и в кой клас трябва да бъде записано", обясни Радева.

За седмица: Спешна помощ във Варна е обслужила близо 100 украинци

По думите на експерта нормативната уредба дава възможност при липса на достатъчно познания, ученикът да бъде върнат до три години назад .

Радева каза още, че всички изисквания на здравните власти за приемането на украинчета в детски градини са изпълнени. Направените им изследвания за полиомиелит са отрицателни. 
БТА