Регистрираните украинци в областта са 18 300
"За периода от 24 до 31 март екипите на Спешна помощ във Варна са обслужили близо 100 украински граждани, 64 от които деца," съобщи на пресконференция главният секретар на Регионалната здравна инспекция в крайморския град Цеца Янкова.

Във Варненско мобилни екипи на бюрата по труда консултират украински бежанци

Тя уточни, че 29 от потърсилите медицинска помощ са били хоспитализирани. "При пет души е констатирано, че реагират положително на тестове за COVID-19. Заболеваемостта в региона намалява трайно и днес е 362,5 на 100 000 души", допълни Янкова.

По думите й в болниците в областта има заети само 114 легла за пациенти, заразени с COVID-19, от които 14 са за интензивно лечение. Свободните легла са 182. Класовете, поставени под карантина, в училищата в региона, са четири.

"През седмицата контролните институции във Варна са направили 1 102 проверки. Съставените актове са 36. Към момента във Варненско официално регистрирани са 18 300 граждани на Украйна", съобщи директорът на полицията старши комисар Атанас Михов.

Той уточни, че това са хората, настанени в хотели, както и на частни адреси. Полицията вече е разкрила 20 работни места за регистрацията на пристигащите от Украйна, допълни Михов. По думите му през следващата седмица ще бъдат открити още две в Районното управление в Девня.

"Във Второ районно управление във Варна, на чиято територия е Дворецът на културата и спорта, са отворени четири места, две от които работят денонощно. Работното време на останалите пунктове е до 19:30 часа, но хората остават, докато има чакащи", уточни Михов.

Община Варна осигурява достъп и до стоматологични услуги за бежанците от Украйна

Той каза още, че има идея да бъдат създадени и мобилни екипи, които да обикалят в региона и на място да регистрират пристигащите. "Центърът за подкрепа на бежанците в Двореца на културата и спорта (ДКС) ще бъде реорганизиран и в него ще се извършва само регистрация и настаняване на пристигащите, ще им се предоставя и всякакъв друг тип информация", допълни областният управител на Варна Благомир Коцев.

Той уточни, че желаещите да дарят помощи за украинските граждани трябва да ги носят в бл. 68 в квартал „Чайка“. Коцев допълни, че потокът от бежанци е намалял през последната седмица и пристигат по 100-150 души на ден.

Децата, дошли без никакви близки и роднини, са само 5. За тях са поели грижа социалните служби във Варна. Областният управител каза още, че на 9 април в града ще се проведе трудова борса специално за украинските граждани. Най-вероятно форумът ще бъде в ДКС.
БТА