/ БТА
Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори врати в Пловдив. В него се отглеждат 25 деца от 3 до 6 годишна възраст.

"Той се намира на бул. „Източен" в подблоково пространство, което по-рано беше предоставено от Общинския съвет по предложение на кмета Здравко Димитров", каза зам.-кметът Стефан Стоянов.

За обучението им до момента се грижат две украински възпитателки, обясни Наталия Елис от фондацията за подкрепа на украинците в Пловдив. Предстои да се наеме и учител по български език.

Засега издръжката, както и заплащането на персонала, се осъществява чрез доброволни дарения и средства. Всички родители на децата от центъра вече работят. Първият такъв център, ситуиран в бивша детска блокова градина към ДГ „Кремена" в район „Тракия", бе открит в края на месец май и той функционира на същия принцип. До момента в детските градини в града има записани 110 деца, а в училищата 262.

Украинските бежанци, настанени в базата в Паничище, ще бъдат местени отново на морето

"Още от началото на кризата в Украйна Община Пловдив се зае с първостепенната задача да осигури помещения за временно настаняване на бежанците", коментира Стоянов.

Едно от решенията е за отпускането на помещенията на неизползваните детски градини. Стоянов съобщи, че община Пловдив има намерение да подпомогне изграждането и на трети център за деца, тъй като общността се увеличава.

По данни на сектор  „Миграция“ на областната дирекция на МВР в Пловдив на територията на областта са регистрирани 3 163 украински граждани. В Пловдив Фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която се ръководи от Наталия Елис, координира настаняването на украински бежанци в центъра „Втори дом“ в бившата Белодробна болница. 
БТА