/ БТА
В нея могат да се обучават петнадесет деца
Днес във Варна откриха първият безплатен образователен център за деца от Украйна. Финансирането му е от Върховния комисариат на бежанците към ООН. 

Сдружението е сформирано от три дами - Невяна Филева, Ружа Дончева и Галя Георгиева, доброволци от кризисния център, функционирал в помощ на бежанците от Украйна в Двореца на културата и спорта във Варна.

Хотелиери: Имаме гоновност да настаняваме украински бежанци при равни условия (ВИДЕО)

Направихме сдружението, за да продължим каузата си да помагаме. Проблемите не спират и всеки ден са повече, но с помощта на Българския червен кръст и приятели, сме убедени, че ще се справим“, каза Невяна Филева.

БТА

"Оказа се, че приоритет за последваща помощ към бежанците е образованието", каза председателят на сдружението Галя Георгиева.

"Могат да се обучават петнадесет деца, като все още има пет свободни места. Задължително условие е те да са записани в български училища и да бъдат между първи и седми клас. Децата ще бъдат разделени в две групи за начален и прогимназиален етап. С тях ще работят педагози, които ще ги обучават преимуществено на български език, но ще помагат и с домашните по всички предмети, ще има и забавления и извънучебни занимания. Предвижда се запознаване с българските традиции и фолклор", допълни тя.

БТА

В центъра работят също психолог и логопед, които са украинци. Има и доброволци, които също ще се включват в заниманията

По думите ѝ в занималнята идват родители, които вече са решили да останат в България, наели са си жилища и са си намерили работа, а децата им са записани в български учебни заведения. 

БТА

БТА