"Дневен център за украински деца бе открит в Пловдив. В помещенията, предоставени от община Пловдив, вече се обучават 18 деца, чиито майки работят".

Това съобщи Наталия Елис от фондация „Подкрепа и възстановяване на Украйна", която координира настаняването на бежанци в Пловдив. Предоставените помещения са били подблокови градини в район "Тракия", които не се използват от години.

95 хиляди са украинските бежанци в България към момента

За децата в центъра ще се грижат украински преподаватели, също избягали от войната, обясни Елис. По думите й е сключен договор за кетъринг и децата ще се хранят със същата храна, която се сервира в българските детски градини, за да привикнат към нея.

За обучението по български език в центъра ще се включват пенсионирани преподаватели. Разрешаваме майки да влизат с децата, защото има много уплашени от бягството от войната, обясни Елис и допълни, че някои деца никога не са ходили на градина и стресът за тях е още по-голям.

Към фондацията има запитване за посещаване на детски център от още 200 деца, чиито майки търсят или са намерили вече работа. Най-лесно се интегрира майка с повече деца, разказа Елис. Тя даде пример с жена, която е с пет деца и на третия ден си е намерила работа в завод край Пловдив.

"С голяма част от майките работят психолози, защото те сега разбират, че няма да могат да се върнат в домовете си, които са в напълно разрушени от военните действия градове.

Много хора, които бяха настанени в хотели на морето, отправят запитвания и искат да дойдат в Пловдив", разказа Елис. "Децата минават през доваксинация и в края на лятото, когато са свикнали с българската култура, език, хранене и се отделят от майките, ще могат да влязат в български училища и градини", обясниха от фондацията.

"Вече има 35 деца в детски градини и 10 в училища, но процесът е бавен главно заради ваксинацията", съобщи Стефан Стоянов, заместник-кмет в община Пловдив. По думите му за помещенията фондацията плаща символичен наем и тя отговаря за стопанисването им.

"Сградата на бившата Белодробна болница в града ще може да приема бежанци след две седмици. Тя ще бъде временен център за настаняване, докато хората си оправят документите, намерят си работа, научат език", обясни Георги Титюков, заместник-кмет в община Пловдив.

За реновирането й са се включили стотици хора с труд и дарения, фирми, общински предприятия. По думите на Титюков други общински помещения в града няма. "Има няколко семейства, настанени в различни социални центрове, но това е временно', допълни заместник-кметът. 
БТА