"Към момента 17 хотела във Варненския регион са готови да се включат в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден", съобщи дзам.-областният управител на Варна Павел Попов.

По думите му това осигурява около 10 000 легла. Все още текат проучванията и анкетите сред хотелите и настанените в тях бежанци, но данните показват, че от Варна към други области на страната ще пътуват между 6 и 7 хиляди души, посочи областният управител Благомир Коцев.

Хотелите за бежанци: Нарасна броят на желаещите да подслонят хора с временна закрила

Йордан Кателиев, ръководител на Центъра за бежанците в крайморския град, допълни, че транспортирането им вероятно ще бъде с влак. "Вариантите са да бъдат осигурявани допълнителни вагони или извънредни композиции", каза Кателиев. По думите му транспортирането на украинските граждани ще започне в края на тази седмица.

"Водени са разговори със собствениците на всеки хотел и е ясно на коя дата трябва да бъде освободен", посочи Кателиев. Той уточни, че при определянето на хората, които ще останат в базите във Варна, предимство ще имат многодетните майки, тези с малки деца, хората с увреждания, както и започващите работа. 
БТА