/ iStock/Getty Images
По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова в специално видеообръщение, разпространено от пресслужбата на Министерския съвет. 

„След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси, след като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата“, казва вицепремиерът по ефективно управление.

Новата програма, разработена от Оперативната координационна група към МС, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения, уточнява Калина Константинова. 

„Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерството на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла“, посочва още тя в обръщението. 
 
enlightenedЗаписването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия – 02 905 5555.

На терен вече пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си, посочват от Министерския съвет.
БТА