хотел
хотел / iStock/Getty Images
Десетки хотели вече се записаха за новата хуманитарна програма за настаняване на разселени лица от Украйна. Програмата предвижда 15 лв. на ден само за подслон и храна. Не се предвиждат разходи като почистване на стаи и пране. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Всички изисквания и формата за записване са достъпни на https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/

В к.к. “Албена” всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6 г.

Започна записването за хуманитарната Програма за настаняване на бежанци от Украйна

Подобна е ситуацията и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и председател на ДАБ посети заедно с екипа анкетьори над 50 хотела до момента, в които са настанени над 10000 души. На място анкетьорите деконстрират на украинските граждани как да попълнят своите анкети и да подадат своите данни.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова обяви, че новата хуманитарна програма ще бъде отворена не само за ведомствени бази, но и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър.