чужденци документи
чужденци документи / iStock/Getty Images
Дават по 15 лв. за нощувка и три хранения дневно на хотелиери, приели бежанци от Украйна
Започна записването за хуманитарната Програма за настаняване на бежанци от Украйна с предоставена временна закрила в Република България за период от 01.06.2022 г. до 31.08.2022 г., съобщиха от Министерството на туризма.

По предложение на Националния щаб бе прието решение за новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

Помощта се предвижда да се използва, както следва: а) приоритетно в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон; б) в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър. Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон участват в програмата, като предоставят на разселените лица следното: нощувка и изхранване (закуска, обяд и вечеря) в общ размер на 15 лв. (петнадесет лева) без ДДС, респ. 16,35 лева (шестнадесет лева и тридесет и пет стотинки) с включен ДДС при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18,00 лева (осемнадесет лева) с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.

Предвижда се и вариант на нощувка без изхранване с размер на помощта от 10.00 лв. (десет лева) без ДДС, респективно 10,90 лева (десет лева и деветдесет стотинки) при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 12,00 лева (дванадесет лева) с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.

Програмата се администрира от Министерството на туризма, като се финансира от инструменти на Европейския съюз.

В приложението към програмата е уреден редът за отчитане и разплащане на предоставената хуманитарна помощ, включващ указания за използване на Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) за кандидатстване, отчитане и разплащане на помощта.

Настаняването на разселените лица с временна закрила в обектите за подслон и местата за настаняване се осъществява единствено от Националният контактен център към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната координационна група в Министерския съвет (ОКГ).

Настаняването чрез Националния контактен център е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ.

Регистрацията на хотели за програмата вече е налична и се осъществява на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до support@ukraine.gov.bg.

Срокът за записване е до 25.05.2022 г., а формулярът за попълване може да намерите на: https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/