Морската гара в Бургас, която беше използвана за Областен кризисен център, променя своята функционалност. До дни сградата ще бъде пригодена за дневна буферна зона, в която украински бежанци ще изчакват транспортирането си до хотели и бази във вътрешността на страната. Това стана ясно след приключилото заседание на Областния кризисен щаб, на който присъстваха представители на полицията в Бургас, на "Жандармерия", "Гранична полиция", БЧК, община Бургас, от военното поделение - Атия, държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

На срещата областният управител Стойко Танков предостави актуална информация от Националния кризисен щаб. Обсъдени бяха транспортни схеми за превозването на украинските бежанци от хотелите до дневната буферна зона, така че да не се затруднява допълнително движението, предвид наближаващия летен сезон, и да се избегне струпване на автобуси на Морската гара. 

Водят се разговори с почивните бази на Министерството на отбраната в Сарафово и на МВР в Созопол, които да се използват за буферни зони с възможност за нощуване, докато се реализира придвижването до конкретен хотел или база. 

В Морската гара БЧК ще раздава сухи пакети, вода, топли напитки и храна, подходяща за най-малките, така че да се отговори на най-неотложните потребности на бежанците.

Буферната зона няма да се ползва за пренощуване, а само за изчакване до планираното им транспортиране във вътрешността на страната. Това ще става с влак за тези, които нямат собствен транспорт. За целта от БДЖ ще осигурят извънредни композиции и допълнителни вагони по редовните линии. 

Кметът на община Бургас - Димитър Николов, обяви, че ще съдейства с осигуряване на автобуси, с което да се подпомогне процесът по превозването на украинците. Общината ще запази трите си кризисни центъра до юли

Процесът по преместването на украинските бежанци ще започне на 29 май и ще продължи до 1 юни.

Към настоящия момент продължава събирането на информация за хотелите, които желаят да работят по новите програми за настаняване.
БТА