Към момента единствено хотел "Его" в курорта Минерални бани е заявил, че ще приема украински граждани с временна закрила по хуманитарната програма след 31 май, която осигурява по 15 лева на ден за човек, включвайки три хранения.

Това съобщиха от Областната администрация в Хасково след заседание на Кризисния областен център. Засега в него са настанени 50 души, информира областният управител Катя Панева.

За седмица: Спад на новодошлите украинци в Хасковско

По нейните думи, цитирани от пресцентъра на управата, има запитвания от желаещи да приемат засегнати от войната украинци. По хуманитарната програма обаче могат да участват само хотелиери, регистрирани в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

Панева се обърна и към други хотелиери в региона, които могат за тези 15 лева да настаняват хора. Засега в област Хасково има над 10 души, които ще трябва да бъдат изведени от хотели и да им се намерят места за настаняване.

От началото на войната в Украйна през територията на областта са преминали 539 украински граждани. Към 23 май в хотели се намират 79 души, основно в Минерални бани, Хасково и в село Долно Черковище, сочи статистиката.
БТА