/ БГНЕС
Към днешна дата над 95 хил. са украинските бежанци в България. Има тенденция през последните седмица – две за намаляване на тази бройка, сега започна и преместването на хората от морските курорти във вътрешността на страната и има създадена организация за опазването на обществения  ред и имуществото на украинските граждани. Това каза главен комисар Станимир Станев - заместник-главен секретар на МВР, в парламентарната комисия по туризъм.


Оставиха в ареста молдовците, обвинени в кражба на 200 хил.лева от украински бежанци

Той съобщи, че бежанците се извозват с влакове и автобуси. Станев каза, че част от тях напускат страната - през Сърбия и към Турция. Сега около 30 на сто от пристигащите украинци остават в страната, докато преди този процент е бил 50.

Станев съобщи, че не е голям броят на престъпленията, свързани с украински граждани, като основно това са кражби на имущество – пари, ценни вещи, а  голяма част от тези кражби са разкрити. "Като цяло, като извършители те са значително по-малко, отколкото като потърпевши", заяви Станев.

Министърът на туризма: Време е бежанците от Украйна да започнат да се трудят

Крадат се регистрационни табели, като предположението е, че това се прави заради Решение на МС колите на украинските граждани да не подлежат на винетни такси, а и за престъпни цели. Има и случаи с отнети коли, управлявани от украинци, защото доста от техните моторни превозни средства са нови, като последният случай е в Бургас, каза Станев.
БТА