Високопроходими линейки с апаратура за телемедицина получава ЦСМП в Кърджали по проект за трансгранично сътрудничество България-Гърция.
Високопроходими линейки с апаратура за телемедицина получава ЦСМП в Кърджали по проект за трансгранично сътрудничество България-Гърция. / netinfo
Две високопроходими линейки, оборудвани с апаратура за телемедицина, ще придобие ЦСМП в Кърджали, съобщи днес на пресконференция директорът на центъра д-р Атанас Митков. По думите му, новата придобивка е част от дейностите на проект за трансгранично сътрудничество между България и Гърция за насърчаване на иновациите в трансграничния район.

Медицинска апаратура получи неонатологично отделение от „Българската Коледа”

"Освен линейките с апаратурата, със средства по проекта ще бъде изработен План за действие при извънредни ситуации, ще се извърши симулация, ще се обучат екипите за работа с новата техника, което ще доведе до подобряване на медицинската помощ в планинските райони от двете страни на границата", обясни д-р Митков.

В Кърджалийската болница установиха изключително рядък случай на кучешка тения на сърцето

Проектът е на стойност 1 391 408 евро, като 662 854 евро от тях са за оборудване и обучения на персонала в ЦСМП-Кърджали, а останалите за партньорите по проекта – болницата и Медицинската асоциация в гръцкия град в Кавала.

Според д-р Митков, една от целите на проекта е чрез апаратурата за телемедицина, с която ще бъдат оборудвани двата високопланински автомобила, да се минимализират последствията при инциденти в трансграничните региони.