/ iStock/Getty Images
Регионалния исторически музей в Кърджали отваря врати за посетители на 19 май. Това съобщи директорът на културната институция Даниела Коджаманова.

200 лица от Община Кърджали вече получават безплатен топъл обяд

Ще бъдат спазвани всички противоепидемични изисквания, ще се извършва дезинфекция на всеки три часа, посетителите ще бъдат помолени да бъдат с маски. "Определили сме ходова линия, така че да не се засичат потоците. Ще бъде въведен допуск на не повече от трима-четирима посетители в зала, за да се спазва социалната дистанция между тях", обясни директорът на музея.

По думите й, за времето, когато музеят е бил затворен, финансовите загуби се измерват в пъти. "Ако собствените ни приходи за миналата година до края на май са били в размер на 10 700 лева, то към 13 май тази година те са 1100 лева.

Без публични прояви посрещаме 24 май в Кърджали

Над 10 пъти е спадът на приходи от входни такси и беседи",
коментира Даниела Коджаманова. Това, според нея, означава невъзможност за реализация на дейности като издателска дейност, затруднения при организацията на временни изложби и дугир. Важното е обаче, че музеите заработиха, подчерта Коджаманова.

Тя съобщи още, че от 11 май, когато бе отворен за посетители музеят на открито Перперикон, е проявен изключителен интерес към скалния град на траките. По думите й, само за отминалите събота и неделя на паркинга под Перперикон е имало над 50 автомобила, а приходите за тези два дни са 2000 лева.
БТА