/ Община Кърджали
На празника на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май тази година няма да има празнично ученическо шествие, както и ритуал пред паметника на Освободителите, съобщиха от Общината.

Турция дари 100 броя защитни костюми от най-висок клас на Кърджали (СНИМКИ)

Около това становище се обединиха участниците в проведената по инициатива на кмета на Община Кърджали  д-р инж. Хасан Азис среща. В дискусията, състояла се вчера следобед, се включиха председателят на Общинския съвет Кърджали и неговият заместник Юсеин Ахмед и  Лятиф Расим, председателят на ПК по Образование, култура и вероизповедания Георги Кючюков и членове на комисията,  директори на културни институции, зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ Ширин Сюлейман и представители на дирекцията при общинска администрация.

„Празникът на българската просвета и култура 24 май в оня публичен вид, в който е познат за кърджалиици, за съжаление не би могъл да се случи“, каза кметът д-р инж. Хасан Азис.

Той допълни, че не трябва да се допуска струпване на много хора на едно място, заради противоепидемичните мерки, които ще продължат и след края на извънредното положение.

Кметът на Кърджали и общинските съветници от ДПС направиха дарение за 5000 лв.

По думите му, обаче не би трябвало да бъдат пренебрегнати успехите на младите хора на Кърджали и те да бъдат подобаващо стимулирани. След дискусия бе решено, че въпреки закъснението ще бъде стартирана процедурата за номиниране на ученици, представили община Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали, както и на абитуриенти за отличието „Стипендия Кърджали”.

В рамките на срещата бяха дадени редица предложения, за това как да бъдат връчени тези награди, но крайното решение ще бъде взето в дните до празника. Предложението имената на носителите на наградите да бъдат огласени чрез местните медии и на сайта на община Кърджали, бе подкрепено от всички присъстващи на срещата.