Започна свещеният месец Рамазан. Джамиите обаче тази година остават затворени. От главното мюфтийство призовават молитвите да се изпълняват вкъщи и да не се раздава храна. В същото време със заповед на здравния министър от тази нощ границата с Турция е затворена изцяло.

Мъж наруши карантината си, трима души излъгаха, за да преминат през КПП

"Още от началото на кризата сме въвели ограничения, включително и за джамиите. Направихме среща с всички мюфтии, всички джамии са затворени. Всички са запознати с това, че не трябва да идват в джамиите", увери кметът на Кърджали Хасан Азис пред NOVA. Той обясни, че в малките населени места има организация за ограничаване на движението на населението. Органите на реда ще следят и дали хората се събират.

"Имаме много точна справка и организация за хората, които идват от Турция. От началото на карантинния период досега 161 души са пристигнали от Турция. Само през последната седмица броят на пристигналите е около 60 души, пристигнали с 3 автобуса. Общо пристигнали от всички държави са 1096 души, които водим на отчет", заяви Хасан Азис.

Какво е Рамазан?

Директорът на РЗИ - Кърджали д-р Виктор Кирчев обясни, че хората, поставени под карантина в областта, са 530. На над 1000 души карантината вече е изтекла. В Кърджали има 13 случая на коронавирус, всички имат епидемиологична връзка, освен един.

"Той е бил много динамичен, имал е много контакти, като по този начин се е заразил", обясни Кирчев.
NOVA