/ iStock/Getty Images
Рамазан е деветият месец от ислямския календар - свят месец за близо 1,8 милиарда мюсюлмани в света и време на отдаденост на живота в общността, съобщава БГНЕС.

Задължително е всеки здрав мюсюлманин да пости от зори до залез през целия месец. Постът се различава от този, който спазват християните. През светлата част на денонощието мюсюлманите, които са решили да постят, не трябва да слагат никаква храна в устата си. Напитките също са забранени, включително водата.

Главното мюфтийство ще излъчва молитвите за Рамазан в Youtube

Освен въздържане от употребата на храна и напитки, в този месец мюсюлманите трябва се опитат да станат по-добри хора като избягват конфликти и разпри, клевети, лъжи и псувни.

iStock/Getty Images

Трябва да четат повече за исляма, да се молят повече и най-важното да протегнат ръка към бедните и нуждаещите се. Всъщност една от причините да се подлагат на този строг пост, освен пречистване на тялото, е и да се пречистят душите си като се поставят на мястото на хората, които не заради Рамазана, а по други причини са лишени от храна, при това целогодишно.

Затварят джамиите у нас за Рамазан (ВИДЕО)

Малките деца, бременните жени, старите, болните и пътешествениците са освободени от строгия пост.

Хората обикновено се събират със семействата и приятелите си, за да приключат ежедневните си пости с големи вечери и раздаване на храна ифтар. Преди отпиването на първата глътка вода (сутрин преди поста и вечер след него) се отправя молитва към Аллах, за да приеме поста. А вечерята също започва и завършва с молитва, за да се благодари, че на масата има храна, което би трябвало да се прави всеки път, а не само през месец Рамазан.

iStock/Getty Images

Друга специална, но не задължителна практика по време на Рамазан са нощните молитви. По традиция джамиите са пълни с поклонници, които посещават тези молитви, които обикновено продължават един час и половина до два часа.

Най-големият празник в мюсюлманския свят Рамазан започва в условията на пандемия

Заради пандемията от коронавируса тази година много джамии и някои от най-светите места за исляма ще останат празни и ще бъдат затворени по време на свещения за мюсюлманите месец. Обикновено тези места са пълни с поклонници по време на Рамазана.

iStock/Getty Images

„Това е много тъжен момент в историята на исляма“, каза шейх Омар ал-Кисвами, който е имам в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

Месец Рамазан завършва с големия мюсюлмански празник - Рамазан Байрам, известне и като Шекер Байрам.