Рибата и птичето месо под нарочен контрол от инспекторите от ОДБХ- Кюстендил
Рибата и птичето месо под нарочен контрол от инспекторите от ОДБХ- Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил правят тематични проверки на риба и рибни продукти, и птиче месо. Те са разпоредени със заповед от ръководството на Агенцията по храните.
"Следи се срок на годност, документация, съхранение, етикировка. Като за птичето месо все още не проверяваме спазват ли се новите изисквания на Наредба 32, защото все още тече двумесечния гратисен период за производителите", съобщи за Дарик началникът на отдел "Контрол на храните" д- р Велка Войнова.
Наредба 32 вече позволява да се влагат задържащи агенти за вода в продуктите от птиче месо и птичите заготовки, но когато водата в продукта е над 5%, то това задължително трябва да бъде упоменато на етикета от производителя. Забраната за влагане на вода продължава да действа за трупното птиче месо, разфасовките- бутчета, крила и др., както и за вътрешностите.