Протест в подкрепа на общинската болинца
Протест в подкрепа на общинската болинца / Маргарита Петрова
Медици от общинската болница излязоха на протест пред сградата на лечебното заведение.

„Водената здравна политика, ще доведе общинското здравеопазване до превръщането на тези болници в само едни пунктове, болници от 1-во ниво или нещо за долекуване“, каза доц. Димитър Недин, който е временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Дупница. Той посочи, че цените на клиничните пътеки не са променяни от години.

Дават допълнително 28 млн. лева за общинските болници

„Сега например трябва да увеличим минималната работна заплата, изчисляваме, че фонд „Работна заплата“ ще скочи с около 15 000 лв., цените на лекарствата също се менят, ток, вода, всичко това трябва да се плаща“, коментира доц. Недин.

По отношение на поставените изисквания към лечебното заведение в Дупница за съкращения, доц. Недин заяви, че работят на минимума и няма какво да съкращават. „От медицинския персонал ако съкратиш нещо, това значи закриване на отделения“, допълни управителя на общинската болница.

За изискванията за намаляване на нивата на някои отделения, както е записано в доклада на одитната комисия, доц. Недин коментира, че който иска да дойде да го изпълнява и заяви, че няма да се кандидатира за управител на лечебното заведение.

Общински болници в страната започват протести

Според него, за да просъществуват общинските болници първо трябва да се променят цените на клиничните пътеки и трябва да се отделят целеви средства за покриване на стари задължения, защото те са голямо бреме.

Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

Общинската болница подготвя документи за кандидатстване за втория транш от заема. Припомням, че миналата година бяха изтеглени 500 000 лв., а през януари трябва да бъдат изтеглени още толкова за разплащане на стари задължения.

Протестът на медиците в Дупница беше подкрепен от изключително малко граждани.
Дарик- Кюстендил