Мария Гигова и Йордан Йовчев на Кюстендилско лято, с гимнастички и от Намибия
Мария Гигова и Йордан Йовчев на Кюстендилско лято, с гимнастички и от Намибия / Влади Владимиров

Големият български спортист Йордан Йовчев се очаква да бъде гост на 30- тия юбилеен международен турнир по художествена гимнастика "Кюстендилско лято". Той е председател и на федерацията по спортна гимнастика. Поканена е и президентът на федерацията по художествена гимнастика Мария Гигова. Турнирът ще открие кметът на Кюстендил Петър Паунов, утре в 10 часа.

Очаква се съчетанията и възможностите си да покажат 75 гимнастички от 6 държави- Бразилия, Франция, Белгия, Австрия, Хърватия и за първи път в "Кюстендилско лято" ще участват състезателки от Намибия, и от няколко български клуба. В последния момент се отказаха от участие клубовете "Левски" и "Хармония"- Пазарджик, както и момичетата от Германия. Кюстендилският клуб "Велбъжд" ще бъде представен от 25 гимнастички.

Първи на подиума ще излязат най- малките грации, на 6-7 и 8 години, а след тях турнира продължава във възрастовите групи- деца до 10 години, девойки младша възраст и девойки старша възраст.

"Очаква ни интересна надпревара и нашите състезателки ще могат да си сверят часовниците. След края му сме предвидили и събиране на бивши гимнастички на клуба, начело с основателката на художествената гимнастика в Кюстендил Райна Афионлиева, за да отпразнуваме този 30- ти турнир", каза за Дарик президентът на "Велбъжд" Блага Шишкова.

Главен съдия на турнира ще бъде Марияна Пищалова, която също е кюстендилка, а арбитри ще бъдат Дора Калчева, член на УС на федерацията и Блага Шишкова.

За всички деца са предвидени награди, а за победителите- купи и грамоти, като ще има и специални призове за най- малката гимнастичка и за Мис "Кюстендилско лято 2010".