/ Влади Владимиров
Възстановяването на законността и доброто име на Кюстендил, поискаха на пресконференция от БСП, с участието на народният представител Валери Жаблянов, общинският председател Росен Раденков и общинските съветници на партията.
 
Прокуратурата преценява кои лица да подведе под наказателна отговорност за убийство и опит за убийство в Кюстендил

“Освен нашите съболезнования съм семейството на починалия, изразяваме и загриженост, относно състоянието на законността в града. За нас, неприлагането на закона и неефективността на съдебната система са една от основните причини не само за този инцидент, а и за поредица от инциденти, в които участват криминално проявени лица, често пъти и в роднински отношения, които имат траен рецидивистки характер.

Всички са наясно за това, че става дума за организирано побоище с участието на криминално проявени лица, които се чувстват над закона, които с поведението си на обществени места всяват страх сред жителите на града и БСП, нашите общински съветници ще подкрепим всички действия на правоприлагащите институции за да изкоренят причините в Кюстендил, които водят до такъв тип инциденти”, заяви депутатът Валери Жаблянов.
 
Задържан е 19-годишен мъж за убийството след масовия бой в Кюстендил

БСП-Кюстендил подготвя конкретни предложения към общинска администрация и кмета на Община Кюстендил, за бързи и ефективни действия по възстановяването на законността в ромската махала, за решаването на най- тежките социални проблеми и за пълно прилагане на Закона за началното и средно училищно образование, за включването на децата от циганската махала, пълноценно в учебния процес в училищата в Кюстендил.

“Тук включваме и незаконното строителство, с което никой от години не желае да се захване. Но, на първо време администрацията да вземе спешни, бързи мерки по ограничаването на незаконното застрояването на прилежащите земеделските земи около циганската махала в Кюстендил.

Процес, който е на практика безконтролен и създава усещането за беззаконие и безнаказаност, което е в основата на всички тези прояви, които се случват на обществени места. Настояваме за създаване на индивидуални партиди на потребителите, от дружествата за водоснабдяване е електроснабдяване.

Подкрепяме всички онези мерки, които водят към установяването на обществен ред и прилагането на закона, такъв, какъвто е за всички граждани, да се приложат и към тези общности, където компактно живее циганско население”, коментира депутатът Жаблянов. Той днес е имал среща  и е обсъдил темата с кмета на Кюстендил Петър Паунов.
 
Един починал и няколко ранени след сбиване в центъра на Кюстендил

От БСП призоваха жителите на общината, младите хора- да се запази спокойствие и да не се нагнетява допълнително напрежение, а с усилията на цялата общественост да се възстанови законовия ред на територията на общината. 
 
“Кюстендил не е уникален случай и в Пловдив, и в Сливен, и други градове има обособени части, които се развиват по собствени закони. Трябва да се наложи закона на цялата територия на града”, заключи Жаблянов.
 
Общинският съветник Атанас Гергинов, допълни:  “Три мандата на Паунов и един преди това на НДСВ, сами разбирате, че БСП не е имала реалната възможност да управлява и да прилага мерките, които смята за приложими, за справяне с този тежък проблем.

Има един апел - Нека това гражданско общество, което сега се е събудило и протестира да бъде малко по- активно през цялото време, не да се събират гражданите само при тежки  и тъжни събития, а просто да налагаме един натиск върху общинската, върху държавната администрация ежеседмично, за да ги накараме да работят по-добре”.
Дарик- Кюстендил