Само 20 метра остават незавършени от тунела под двете укрепени срутища на пътя Рила-Рилски манастир, от които през януари падна 40-тонна скала.

БГНЕС

Автомобилите вече минават през новоизграждащото се съоръжение. Движението все още се регулира от светофар, а разминаването заради строителните дейности в тунела с дължина 100 метра, е невъзможно.

БГНЕС

В момента се изгражда последните 20 метра от тавана на тунела. Той трябваше да бъде завършен до края на октомври. Укрепването на двете съседни срутища започна през пролетта, а стойността бе 6.5 млн. лв., градеше я държавната „Автомагистрали“.

БГНЕС

На обекта работеше подизпълнител от Търновско. До края на 2020 г. бе изградена 150-метрова джоб-стена с височина 4 метра, а върху нея бе опъната стоманена мрежа, висока 3 метра. В ската бяха набити анкери, а на тях бе надяната лесозащитна рогозка, върху които легна метална мрежа.

БГНЕС

При завършването на обекта на доста работници и не до там толкова специалисти, очите вадеше огромен скален къс, който стърчеше от укрепеното срутище. Точно под него джоб-стената минаваше плътно до ската, а решението да не бъде премахнат е на тогавашното ръководство на „Автомагистрали“..

БГНЕС

Малко над месец след това, в началото на януари, скалата взе че падна върху пътя. По чудо заради ранния час тя не смачка автобуса до Светата Рилска обител. Веднага пътят към манастира бе затворен, а след като скалата бе разбит и премахнат бе даден брифинг от Николай Нанков, тогава зам. министър на регионалното министерство.

БГНЕС

На него присъстваха проектантите и строителите. Решено бе, за да няма повече инциденти, в участъка да бъде извършено „премостване“ или изграждане на тунел, чиято южна стена ще бъде колониада. Тогава бе обяснено, че са изхарчени само малко над 4 млн. лв. от плануваните 6.5 млн. за ремонта.

БГНЕС

За целта откъм река Рилска бе прекарана допълнителна лента, а движението към манастира пуснато отново след три месеца на 2 април. От тогава е изграден половината от тунела, джоб-стената бе надградена с още един метър, за да се изравни с височината на колоните.

БГНЕС

Върху тях се излива тавана на тунела с дебелина 80 см, а върху него ще се несипе баластра, която ще играе ролята на буфер, който ще амортизира удара от свлекли се евентуално скални късове. Те пък ще остават върху тунела, тъй като от южната му страна, върху колоните се излива стена с височина 1.60 метра. 
БГНЕС