/ БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ
Между 20-30 минути отнема преминаването през 27-ят километър на пътя Пастра-Рилски манастир, където заради дъждовете свлачището е активно.”На място има багер, който чисти падналата земя , докато траят дъждовете машината ще е там.
При групи с туристи преминават първо туристите пеша, след това автобусът и цялата процедура отнема максимум 30 минути.

АПИ започва аварийни дейности за укрепване на свлачището на пътя за Рилския манастир

До сега три пъти валя, три пъти се свлече земя”,
заяви кметът на Рила Георги Кабзималски. Директорът на Областно пътно управление Юлиана Божилова увери, че пътя вече е отворен, след поредното свличане на скална и земна маса.
 
Предприемат се аварийни дейности за укрепване на ската при 27-ми км.на път ІІІ-107 Пастра-Рилски манастир, информират от АПИ. Причина за срутването на скалната маса  са дъждове, които паднаха в района, продължаващи и през деня, както и започналите срутищни процеси от интензивното снеготопене и обилните валежи през март и април т. г., довели до значително преовлажняване на терени с голям наклон в близост до пътя.

Геолози са извършили оглед на участъка и е изготвено геотехническо становище. В него са препоръчани дейности за стабилизиране на участъците. Те предвиждат в краткосрочен план да бъдат предприети аварийни работи за възстановяване на движението по целия габарит на пътното платно, премахване на скални блокове и дървета от откосите, временно обмрежване на откосите и разчистване на пътното платно.

Виктор Янев: Бурята активира отново свлачището на пътя за Рилски манастир, наводнени мазета в Кюстендил

Пътуването по третокласния път е безопасно. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведеното ограничение на скоростта – до 40 км/ч, тъй като в участък с дължина 250 метра движението се извършва в една лента.