Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България
Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България / netinfo
Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България
66649
Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България
  • Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България

За записи, на които се вижда как турски граничари пропускат бежанци към страната ни, споделиха български евродепутати, които днес посетиха центъра за бежанци в Пъстрогор. В записите се вижда как патрулът спира групата, поздравяват се и след това едва ли не им посочват пътя към България. Според Ивайло Калфин един от вариантите за справяне със ситуацията в България е да се коментират възможностите за разселване на тези хора в страни от ЕС. Според него бежанска криза в България трябва да се разглежда като общ европейски проблем, а не само като български. Трябва да се набележат и начини за задържането на бежанците близо до границите на родните им страни. Според Калфин един от проблемите е, че Турция все още не е ратифицирала споразумението за реадмисия, а същевременно с това получава значителна помощ от Европа за поддържане на своите бежански лагери.

Южната ни съседка значително трябва да засегне контрола на границата си с България, смята и Станимир Илчев. Според него с бежанската криза у нас би могла да се ангажира и FRONTEX, която да окаже натиск върху Турция. Това е Агенцията за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС. Според Илчев е възможно на българо-турската граница да се допуснат смесени екипи с офицери от FRONTEX и тези патрули да окажат по-голямо въздействие върху каналите, по които се движат бежанците. От друга страна Турция трябва да увеличи натиска върху каналджиите, които работят на нейна територия, смята още Станимир Илчев.

Пред Дарик председателят на Агенцията по бежанците Никола Казаков заяви, че обсъжданият вариант за настаняване на бежанци в хотели е отпаднал. Било е решено отпуснатите над 560 000 лв. за тази цел да се ползват за бързи освежаващи ремонти на бази към отделни министерства и институции. Например в късния следобед вчера в помещение, собственост на образователното министерство в София, са били настанени 51 бежанци.

Делегацията на Европейския парламент днес бе посрещната с протест от бежанците в Пъстрогор. Предимно млади мъже бяха насядали на земята пред сградата на центъра и с плакати, написани на арабски и английски език, настояваха по-бързо да получат статут на бежанци.

От Сирия в момента има два милиона бежанци, половин милион са в Турция, това обаче не означава, че южната ни съседка трябва да препраща бежанците към България, коментира още Ивайло Калфин. Никой не е спечелил, ако не е съдействал за предотвратяване на проблеми при съседа му, каза Станимир Илчев.

Калфин и Илчев чуйте в прикачения файл: