/ netinfo

Докладна за намаление на таксите  в детските градини е входирал и кметът на община Хасково Добри Беливанов, след като група общински съветници, начелно с тези от ГЕРБ, също внесоха предложение за по-ниски такси в детските градини.

Това, което градоначалникът предлага  е таксата  за подготвителните групи /5-6 години/, да бъде намалена, посредством поемане на  определен процент от страна на Общината и родителите да плащат 2 лв. на присъствен ден. 

Внесоха докладната: Такса за детска градина в Хасково - лев на ден

За най-малките за град Хасково - 20 лв. постоянна месечна такса, която не се влияе от посещаемостта на детето и такса за дейностите по хранене на децата  в размер на 1,00 лв. на присъствен ден.

За селата - 15 лв. постоянна месечна  такса, която не се влияе от посещаемостта на детето и такса за дейностите по хранене на децата  в размер на 1,00 лв. на присъствен ден.

Ако предложението бъде прието община Хасково ще поеме 64% от издръжката на дете, за  родителите ще останат за доплащане само  36% от разходите.

Безумие по хасковски: Детските градини по селата с различна такса за всеки

В докладната си Беливанов подчертава за нова нормативна възможност за осъществяване на почасово посещение на детска градина. Тази възможност следва да намери отражение в настоящите редакции за обхващане на по широк кръг деца в детските заведения, които чрез правилна организация по този начин ще могат да повишат своите приходи.

Обсъждат по-евтини детски градини

За деца на почасова организация в детските градини, родителите или настойниците  ще дължат постоянна такса в размер на 0,75 стотинки,която не се влияе от посещаемостта и дневна  такса за дейностите по хране на децата – 1.32 лв.

Кметът предлага и въвеждането на нов Чл.26в /нов/ -  За деца на полудневна организация на учебния процес в задължителна форма на предучилищно образование /5-6 -годишни/ не се заплаща такса за дейностите по хранене.