/ ThinkStock/Getty Images
ДГ
95382
ДГ
  • ДГ
Различни такси плащат родителите по селата в общината, чиито деца посещават подготвителните групи в заведенията. Освен, че във всяко село таксата е различна, различен е и размерът, който плащат родителите от едно и също детско заведение месечно.

До Дарик радио постъпи сигнал от майка от с. Криво поле, която недоумява защо септември месец е платила около 40 лв. такса, а октомври с около 5 лева повече, при еднаква посещаемост на детето й. Оказва се, че тези нелогични разлики са свързани със стойността на един храноден. Сами преценете дали това е надежден, достатъчен и приемлив мотив.

Темата в Дарик радио коментираха Агвани Тахмизян – директор на ДГ „Вихрогонче”, в която се обединени градините от селата в общината и технологът на „Вихрогонче” Маргарита Христова. Те подробно обясниха, защо се получават тези разлики в таксите, как се определят цените на продуктите, с които ги зарежда частна фирма и как се определя менюто.

Стана ясно, че менюто за всички градини по селата е едно и също. А разликите в цените идват от разлики в цените на продуктите, броят дни, които е посещавало детето, а понякога и заради преценката на домакина, който дава заявка за нужните хранителни продукти.

Госпожа Тахмизян заяви, че ДГ „Вихрогонче” е длъжна да спазва общинската наредба за местните данъци и такси. И ето го най-голямото безумие и недомислие в случая. Какво пише в наредбата - "за 5 и 6-годишните, посещаващи подготвителните групи в детските градини по реда на чл.20, ал.2 от ЗНП, се заплащат само разходите за храна в размер на 3.30 лева на ден. Посещаващите подготвителните групи в детските градини по селата, заплащат реалния размер на разходите за храна".  

Какъв е този реален размер, защо не е фиксиран, защо е различен за всяко село, при положение, че менюто е едно и също, правилно ли е майката от с. Криво поле например, където има повече приети деца, да плаща повече от майката в с. Малево, където броят на децата е по-малък. Това не би трябвало да е грижа на родителя и да е за негова сметка.

И още едно безумие. В Димитровград,в самия град и в селата там градините работят на същия принцип като „Вихрогонче”. Готвят на място, получават хранителните продукти от същата фирма, която зарежда и „Вихрогонче” и на същите цени.

И там има разлика в приема и  посещаемостта, и там понякога се налага смяна в менюто, но там нито един родител не плаща по-малко или повече от другия родител. Там таксата за подготвителните групи е фиксирана 2 лв. на храноден. Значи в Димитровград може, а в Хасково не.

В ефира на Дарик радио Агвани Тахмизян обеща пълна промяна. Тя се ангажира, че ще подготви докладна записка до кмета Добри Беливанов, за промяна в наредбата, в която да бъде записано – размерът на един храноден в ДГ „Вихрогонче” – 2.00 лева.

Тахмизян заяви, че при сегашния принцип няма ощетяване на родителите, но майката от с. Криво поле не е съгласна, особено когато си говори с майката от с. Малево, която плаща по-малка такса на месец.      

Когато няма лимит на цената на един храноден, злоупотреби на гърба на децата обаче винаги са възможни. Таксите и цената на един храноден на територията на една община трябва да е еднакъв за всички детски заведения. Противното се нарича дискриминация. И възможност за злоупотреби.