Областният управител иска от общините справка за щети от пороя
Областният управител иска от общините справка за щети от пороя / Darik News, архив

Областният управител Кадир Исов поиска справка от всички общини за състоянието и евентуалните поражения във връзка с поройните дъждове в района на 24 април.        В общините Харманли, Симеоновград, Свиленград, Стамболово, Маджарово, Любимец, Тополовград и Ивайловград не са паднали дъждове и съответно няма нанесени поражения. В Община Хасково, в резултат от поройните дъждове, са разрушени опорни каменни стени по поречието на река Хасковска. В с. Големанци е разрушен асфалтов път. В селата Мандра и Клокотница са разрушени пътни асфалтови настилки. Поражения има и в  с. Гарваново - разрушени са чакълирани настилки по няколко улици. Повредени асфалтови настилки и чакълирани улици има и в с. Маслиново.

В Община Димитровград са наводнени 7 къщи в с. Каснаково, 2 в с. Горски извор и 2 в с. Ябълково. В тези населени места има отнесена пътна настилка от улици в линеен размер около 1600 м. Организирани групи са почистили в населените места и в общинската пътна мрежа изнесената наносна маса.

Има наводнени и отнесени повърхностен слой на земеделски земи, като съответното им количество ще бъде заявено от стопаните им. В следствие поройния дъжд и оттечните води в много земеделски земи, засети с пшеница и ечемик, реколтата е полегнала.

В Община Минерални бани бе обявено бедствено положение от кмета за района на с. Винево. В резултат на поройните дъждове и големия водосбор, водата е подкопала крилата на моста и същите са паднали запушвайки просвета. Това е довело до покачване нивото на водата преди моста и в последствие същата прелива през пътя. Силната водна стихия отнесе по поречието на реката лек автомобил „Опел Астра" с четирима пътници- семейство Рамадан. До момента са намерени телата на двете жени. Остават в неизвестност мъжът, управлявал автомобила и 4-годишно дете. Пътят е затворен за движение. Продължава издирването на двете неоткрити тела както и разчистване на терена. В търсенето са се включили освен екипите на ПБЗН така също и спасителен екип с куче от Пловдивската спасителна служба и стотици жители на с. Винево и от околните села, информират от областната управа в Хасково.