Граничният контролно-пропускателен пункт с Турция "Капитан Андреево" е на второ място сред топ 10 гранични пункта в света по задържани фалшиви стоки.

Постепенно се нормализира ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево“

Тази информация бе изнесена на Общото събрание на една от най-големите организации за борба с фалшивите стоки - "SNB - REACT", в което членуват над 315 собственици на различни права на интелектуална собственост, включително на търговски марки от целия свят.

Събранието се проведе в Амстердам, Кралство Нидерландия, а в него взеха участие Стефан Марашев - зам.-директор на Териториална дирекция "Митница Бургас" и Георги Господинов - началник на Митнически пункт "Капитан Андреево", съобщиха от регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Господинов презентира отчет за постигнатите резултати от инспекторите на пункта през изминалата година, свързани с предотвратяване на нарушения на права върху интелектуалната собственост на основание Регламент на ЕС.

В сравнение с 2020 година, през 2021 са отчетени 1357 случая. Това са два пъти повече предотвратнти, портмонета, колани. В цитираната класация българският пункт е с минимална разлика след Лисабон, но пред Копенхаген и Виена.ени опити за пренасяне на стоки, имитации на световноизвестни марки.

Нова проверка на МВР и ДАНС на ГКПП „Капитан Андреево”

Задържани са над 770 000 артикула, по-голяма част от които облекла, парфюми, спортни обувки, ча

Страната ни се нарежда на четвърто място в света сред топ 20 на страните, в които митническите служители имат най-голям дял при задържането на фалшиви стоки, като пред нашата страна са само Германия, Белгия и Португалия.

През изминалата година България се е изкачила в класацията с едно място напред в сравнение с 2020 г., е било отчетено на форума.
БТА