Васил Димитров
Васил Димитров / БТА
Четири институции дойдоха на проверка, след нея няма констатирани нарушения. Това заяви Васил Димитров, собственик и управител на лаборатория, осъществяваща фитосанитарния контрол на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“. Димитров бе изслушан от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, където отговаряше на депутатски въпроси, свързани с извършаните от фирмата му санитарно-ветеринарните проверки на българо-турската граница. 

От 1 април стартира една масова кампания срещу моята фирма, за да ми се изземе бизнесът, заяви Димитров пред депутатите. Той посочи, че има заповед от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която задължава всички проби да се карат в централната лаборатория в София, с което, според него, дейността му е практически спряна.

ПП: Над 10 г. е ограничаван контрола на държавата на КПП „Капитан Андреево“ 

Всички проверки започнаха след посещението на премиера Кирил Петков, каза още собственикът на лабораторията. 

Пред депутатите той потвърди посочена от него в отворено писмо до медиите информация, че е получил телефонно обаждане от човек, близък до известен български бизнесмен, в което е получил оферта бизнесът му да бъде купен. 

Този човек ми съобщи, че въпросният бизнесмен има интерес към моя бизнес и го иска за себе си. Иска да купи фирмата ми и или ще му я продам на определена от него цена, или бизнесът ми ще бъде отнет с помощта на държавата, разказа Димитров, но отказа да назове конкретни имена. 

Хванаха над 1 тон контрабандни препарати за растителна защита на „Капитан Андреево“

Вчера от „Продължаваме Промяната“  поискаха проверка за осъществяването на санитарно-ветеринарния контрол на граничния контролно-пропускателния пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ за последните 10 години. „Считаме, че трябва да бъдат предприети всички мерки, които ще позволят да се направи пълна и прозрачна проверка на случвалото се през последните 10 г. на „Капитан Андреево“, да установим истината за евтините турски домати и защо те са толкова съмнително евтини в сравнение с българските“, коментира на брифинг в парламента депутатът от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" и председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев. 

Освен управителя на лабораторията Васил Димитров, на днешното заседание на комисията изслушва още представители на службите за сигурност, БАБХ и Министерството на земеделието.
 
БТА