България също налага ограничения за горивото на турските превозвачи?
България също налага ограничения за горивото на турските превозвачи? / netinfo

В средата на месец септември се очаква да се проведе среща между транспортни експерти от България и Турция, на която да се обсъдят точно принците на разрешителния режим на преминаване между двете страни. Това съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев, който е на посещение в Хасково.

Ако не се постигне съгласие, страната ни веднага ще предприеме реципрочни мерки, каза министър Мутафчиев. Една от тях ще бъде свързана с ограничението от 500 литра гориво, която Турция налага към българските превозвачи. България също може да наложи такова ограничение, но то ще бъде съобразено с европейските изисквания. Министър Мутафчиев каза още че, България е възразила с нота срещу решението на турските власти за забраната на територията й да влизат над 15-годишни камиони.

Министърът заяви още, че Национална агенция Пътна инфраструктура по най-бързия начин трябва да изготви програма за изграждане на паркинги за тирове по основните пътни артерии в страната. Когато това стане ще се определят конкретни часове, в които по време на уикенда ще има забрана за пътуване на тирове и това ще е една от мерките за ограничение на трафика.

В Хасково министър Мутафчиев се срещна с областния управител Райна Йовчева и кметове от региона по повод проекта за модернизация и електрификация на железопътната линия Пловидв-Свиленград. Той е на обща стойност 340 милиона евро. Това е първата скоростна отсечка в страната за 160 km/h. До момента са похарчени 70 млн.евро за авансови плащания и полагане на 12 км линия. С местните власти министър Мутафчиев коментира процедурите по отчуждаване на земи, които са необходими за осъществяването на проекта.