33 съветници ще приемат Бюджет`2016 в Димитровград
33 съветници ще приемат Бюджет`2016 в Димитровград / Дарик радио-Хасково, Архив

Бюджета на община Димитровград за 2016 г. ще приема днес общинският съвет. Докладната е под № 1 в проекта за дневен ред на първата за годината сесия. 38 са точките в него.

Очаква се преди заседанието клетва да положи първият в листата на коалиция „Да за Димитровград” Стефан Димитров, след като ЦИК обяви за незаконосъобразно решението на ОИК за отстраняването му. До този момент местният парламент работи с 32-а съветници.

В дневния ред на сесията днес е и проектът за нов правилник, по който общинският съвет ще работи през мандата. Включени са и точки за избор на заместник-председател и определяне на представител в Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата. Вносител и на трите е председателят Гергана Кръстева.

Училища, молитвени домове, храмове, манастири, читалища и здравни заведения на територията на община Димитровград да бъдат освободени от такса „битови отпадъци” и за 2016 година, предлага кметът Иво Димов. Годишна програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост, Стратегически и годишен план за дейността по вътрешен одит и Стратегия за управление на общинската собственост за периода 2016-2019г. и списък на общински парцели за учредяване на право на строеж за нежилищни обекти през тази година, внася още кметът. Сред важните докладни е и тази за придобиване в собственост на държавни имоти на територията на община Димитровград, предоставени в управление на Министерство на отбраната.

Приемане на Програма за развитие и насърчаване на физическото възпитание, спорта и социалния туризъм в община Димитровград за периода 2016- 2017 година, на План за действие през 2016 година в изпълнение на Закона за младежта, националната и общинска стратегия за младежта, както и списък на спортните обекти и съоръжения, предвидени за отдаване под наем през 2016г., предлага също кметът.

Председателят Гергана Кръстева внася докладна за определяне на членове във временна 7-членна комисия за изработване на анализ на правното, финансовото, икономическото и градоустройствено състояние на църковните имоти в община Димитровград.

Докладна за промени в правилника, с който се подпомагат двойки от общинския фонд „Ин витро” внася Катя Панева. 4 са предложенията от ПК „Здравеопазване и социални дейности” за еднократни финансови помощи по местната наредба за социално подпомагане.

Предоставяне на общински имот за безвъзмездно ползване от Клуба на дейците на културата и промени в наредбата за местните такси и цени на услуги, предлага още кметът Иво Димов. Останалите докладни в дневния ред за днешната сесия касаят разпореждане с общинска собственост.