Тиквеник рекордьор
Тиквеник рекордьор / Община Севлиево
Празникът на тиквата в Севлиево продължи с пъстро „Тиквено парти", очаквано от любителите на кулинарните изкушения. Шеф Андре Токев награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника опитаха от над 288-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвиха.

„Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от около 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е достатъчен, за да го разположим”, каза Иванка Александрова, един от майсторите на кулинарното изкушение.

С тържествена литургия за света Петка Българска започнаха тържествата в Севлиево

“За него са използвани 63 кг. кори, 120 кг. хубави тикви, 21 кг. захар, 12 кг. пудра захар, 16 кг. орехи, 22 л. олио, половин килограм канела и 0,2 кг. ванилия. И много любов!”, сподели тя. За хубав тиквеник трябва добре узрели и сладки тикви. Може да е цигулка или бяла тиква. Недобре узрялата тиква може да се компенсира с повечко захар и канела”, посъветва тя всички, които ще опитат севлиевската рецепта у дома.

Изложбата „Св. Петка - духовната покровителка на Габрово“ бе открита на чардака в Дечкова къща

В приготвянето на гиганта тази година участваха четири ресторанта, които си разпределиха различните ангажименти.  

В Севлиево приготвят и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във вар  за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп. Слага се и индрише.