„Св. Петка - духовната покровителка на Габрово“
„Св. Петка - духовната покровителка на Габрово“ / Стефка Вуцова, РИМ-Габрово
На чардака в Дечкова къща вече може да се види изложбата „Св. Петка - духовната покровителка на Габрово“. Образът на светицата е представен през погледа на деца от 6 до 12 години, които правят първите стъпки в усвояване на художественото изкуство в школите „Енкаустика” и „Приложни забавления”. Мариана Трифонова и Румен Трифонов насочват развитието на малчуганите.
 
Марко Павлов Минков е на 10 години и участва със своя творба в изложбата. Някои подробности за живота на Св. Петка майката на Марко научава от него. Тя е първата, която е видяла творбата на сина си. Марко казва, че е изпитал истинско удоволствие, докато е рисувал покровителката на Габрово.
 

Марко участва за първи път в изложба
снимка: Dariknews.bg


 Преди да започнат да създават своите рисунки, малките творци са получили информация за православната светица. Румен Трифонов от школа „Енкаустика” споделя, че им е четено житието на Св. Петка.
 
„Когато правиш нещо, трябва да знаеш какво е. За всеки информацията се представя индивидуално. Важно е децата да бъдат запознати. Рисуваме не само Св. Петка, затова е необходимо да знаят подробности за всеки светец. Има канони, към които да се придържат. Извън това, могат да проявят творчески подход”, разказа Румен Трифонов.  
 

Света Петка
„Св. Петка - духовната покровителка на Габрово“


 Росен Йосифов, главен уредник на Регионален исторически музей-Габрово откри изложбата.
 
„За нас е удоволствие, че в експозицията Дечкова къща на Регионален исторически музей-Габрово двете школи – „Енкаустика” и „Приложни забавления”, споделиха своето творчество, свързано с духовния празник на Габрово – 14 октомври, Ден на Св. Петка.
 
Това е светицата, с чиято личност свързваме първите сведения за град Габрово. Св. Петка е миролюбива светица, не е мъченица. Живее във време, когато християнството е наложено и с нея се свързват редица чудеса. Много е важно да се види образа й през детския поглед. Благодарим на г-жа Трифонова, от школа „Приложни забавления”, и на г-н Трифонов – от „Енкаустика”.
 
Чардакът на Дечкова къща е отворен винаги за всякаква инициатива на двете школи.”
 
Мариана Трифонова от школата „Приложни забавления” благодари за възможността да бъдат показани творбите на децата. Тя подчерта, че те са на възраст между 6 и 12 години и все още не са запознати с всички изисквания как се рисува икона, но такъв тип изложби са важни, за да могат децата да представят своето въображение.