Скринингови изследвания за здравословен начин на живот
Скринингови изследвания за здравословен начин на живот / Община Габрово

Познавате ли личните си рискови фактори за здраве и дълголетие, за да ги съблюдавате и контролирате и това да ви позволи да бъдете активни, мобилни и полезни за себе си и околните до дълбока старост?

Рисковете за здраве и дълголетие освен в острите и хронични състояния се крият и в простите правила за здравословен начин на живот, които често пренебрегваме в ежедневието.

Програма „ЗДРАВИ И РАБОТОСПОСОБНИ“ провежда информационни и скринингови кампании за оценка на  рискове, касаещи здравословния начин на живот, социалната активност и работоспособност на хора в различни възрастови групи  и ги насочва към познаване и превенция на рисковите фактори за поредица от социално-значими заболявания в условията на застаряващо население.

Това информират от Община Габрово.

Програмата представя дейността си в рамките на Изложението „Алея на здравето“ през месеците март и октомври в НДК – София, както и целогодишно  в партньорство с организации, клубове и колективи от цялата страна.

За първи път в Габрово на 8 юли 2014 г., вторник, в зала „Възраждане“, от 10:00 ч. до 18:00 ч., със съдействието на Община Габрово, Програма „Здрави и работоспособни“ и „Алея на здравето“ организират съвместна инициатива „Изложение на здравето“, на която ще бъдат представени лекции, здравословни продукти, информационни материали, тестове и скринингови измервания за здравословен начин на живот. Посетителите ще могат да чуят лекциите „Активно дълголетие“, „Здрави кости – нужни са три прости стъпки“, „Двигателна активност“, „Стрес и ежедневие“, „Тютюнопушенето: вашето слабо място, което ви пречи да изживявате пълноценно всеки миг от живота“ и „5 важни начина да се погрижим за костите си след 50 г. възраст“.

В рамките на инициативата ще се проведат тестове и скринингови измервания с цел укрепване на костната структура и мускулите, намаляване на наднорменото тегло, ограничаване на риска от падания при възрастни хора, подобряване на физическата активност.

Тестовете и информационните материали се разпространяват безплатно, а скрининговите измервания са на преференциални цени с предварително записване на тел.: 0884 930 854. Желаещите да определят личните си рискови фактори за здравословен начин на живот ще могат да направят проверка на костната  плътност, съдържанието на калций в диетата си, индекса на телесна маса, кръвно налягане и др.