Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Националните чествания на Шипка
Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Националните чествания на Шипка / Dariknews.bg

Президентът на Република България Росен Плевнелиев е потвърдил участие в националните чествания на 136 години от боевете на връх Шипка. Това бе оповестено днес от представители на организациите, ангажирани с подготовката на събитието.

Проявите започват на 21 август и приключват на 26-ти. Държавният глава ще бъде на историческия връх на 24 август. Тогава е кулминацията на честванията с пресъздаване на епичните  боеве от членове на Национално дружество "Традиция".

Дарители от Габрово осигуряват половината средства за честванията.

40 хил. лв. ще бъдат дадени за събитието, като половината от тях са осигурени от габровски дарители, останалите дава държавата.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Националните чествания на Шипка
netinfo

През 2013 г. Инициативния комитет за честванията на Шипка намери свой партньор в лицето на Обществен дарителски фонд - Габрово. Благодарение на тази организация набраните 10 хил. лв. са удвоени. Разработен е проект за финансиране на тържествата, съвместно от Областен управител Габрово и сдружение "Център за подкрепа и развитие - Габрово".

Първите дарители са Кольо Йорджев, Христофор Илиев, Румен Георгиев, Венци Маринов, Иван Недков, Минчо Пеев, Стефан Деевски, Живко Живков, Иван Чомаков, Николай Колев и Иван Иванов.

Бившият председател на Обществен дарителски фонд Габрово Галина Банковска заяви, че при създаването на организацията, през 2002 година, целта е била в Габрово да се възродят дарителски традиции. "Днес можем да кажем, че това вече е факт", коментира Банковска.

"Има събития и ценности, които не са подвластни на политическите борби, точно тези ценности са ни съхранили във времето", заяви Магдалена Василева от сдружение "Център за подкрепа и развитие - Габрово" по повод предстоящите чествания на 136 години от Шипченската епопея.